Stienes Longin beperkt de schade in Franciacorta

Met een achtste en een vierde plaats wist Stienes Longin in het Italiaanse Franciacorta enkele degelijke resultaten bijeen te rijden. Na afloop van de tweede meeting van de NASCAR Whelen Euro Series 2019 prijkt de Leuvenaar in de Elite 1-tussenstand nog steeds op de tweede plaats.
De 2,5 kilometer korte omloop van Franciacorta staat bekend als een technisch lastig circuit, en dat werd ook dit weekend bevestigd. Het vinden van de juiste set-up was cruciaal, zeker in het hoogstaande Elite 1-startveld.

“Ik denk dat we qua snelheid rond de vijfde, zesde plaats draaiden”, analyseerde Stienes Longin achteraf. “Bovendien had ik niet zo goede kwalificaties, waardoor ik pas als achtste kon vertrekken. Al snel rukte ik op naar een zesde plaats, maar een contact met een andere wagen deed me terugvallen naar tien. Uiteindelijk kon ik toch nog als achtste over de streep komen.”
Met de andere PK Carsport-bolide, in handen van Nicolo Rocca, twee plaatsjes hoger, was het duidelijk dat er nog ruimte was voor verbetering. “Van zaterdag op zondag hebben de jongens uitstekend werk geleverd, in een poging om de wagens competitiever te maken. Dat wierp ook zijn vruchten af, want opnieuw schoof ik snel door naar P6, om dan uiteindelijk als vierde over de streep te gaan, met Nicolo in mijn spoor.”
Longin was na afloop van het Italiaanse weekend dan ook niet helemaal ontgoocheld. “Van Franciacorta weet ik nooit wat ik kan verwachten”, stelde de Leuvenaar. “Het is een piste die me niet echt ligt, en ik vreesde een beetje dat als het fout zou lopen, het serieus fout zou lopen. Dat bleek niet het geval. We hebben degelijke punten gescoord, en ik sta nog altijd tweede in de tussenstand. Een goede uitgangspositie voor de volgende meeting, begin volgende maand in het Britse Brands Hatch.”

In Elite 2 kampte ook Bert Longin met een klein gebrek aan competitiviteit van de wagen, wat resulteerde in een negende en achtste plaats. “Dat had beter gekund”, gaf Longin sr. grif toe. “In de eerste race werd ik even in de sandwich genomen door twee andere auto's, wat me twee-drie plaatsen kostte. En in de race op zondag kwam de onboardcamera los en viel die onder de pedalen. Niet meteen ideaal om goed gas te geven of te remmen!”

Toch kon de trofeeënkast van PK Carsport nog wat worden uitgebreid. De jonge Amerikaan André Castro beleefde een herhaling van het scenario van de openingsmeeting in Valencia: in race 1 werd hij kort voor het eind genekt door pech, wat hem een zekere podiumplaats kostte, in de tweede wedstrijd nam hij revanche door als tweede aan te tikken. “Als de pechduivel me eens met rust laat, kan ik ook wel eens winnen”, klonk het strijdvaardig bij de 20-jarige Castro.