KRK Racing for Holland brengt twee wagens aan de start van 24u van Francorchamps.

Het aftellen naar de jaarlijkse 24u van Francorchamps is begonnen. De Ardeense etmaalrace is één van de hoogtepunten van het Belgische autosportseizoen. De editie 2011 belooft een felbevochten en open wedstrijd te worden. Zaterdagnamiddag om 16.00u start een indrukwekkend deelnemersveld van 63 wagens. Twee daarvan zijn van KRK Racing for Holland team dat twee wagens inzet. Op de eerste Mercedes SLS zitten Anthony Kumpen, Mike Hezemans en Koen Wauters. Op de tweede KRK Mercedes SLS AMG GT3 vinden we Raf Vanthoor terug samen met Marius Ritkes, Bernhard van Oranje en Dennis Retera.

Anthony Kumpen is de laatste Belg die deze Belgische uithoudingsrace wist te winnen. In 2009 won hij samen met Kurt Mollekens, Jos Menten en Mike Hezemans. Hezemans is er ook dit jaar weer bij, samen met Koen Wauters. Anthony Kumpen kijkt reikhalzend uit naar het weekend. “Mike, Koen en ikzelf rijden in één wagen. Zonder rond de pot te draaien kan ik zeggen dat we bij de kanshebbers zijn, net als zoveel andere teams dat ook zijn. Dit is de meest open en onvoorspelbare race van de afgelopen jaren. Als je de inschrijvingslijst analyseert kan je er niet om heen dat er een 15 tal potentiële winnaars aan de start zullen staan."

“De 24u van Francorchamps won ik slechts één keer" gaat Kumpen verder. “Het is de moeilijkste wedstrijd die er is. Meermaals reed ik aan de leiding maar telkens was er wel iets waardoor het niet lukte. Toch ben ik realistisch ambitieus. Samen met Mike won ik deze race in 2009 en Koen toonde tijdens de vorige Belcar race dat er met hem op deze omloop en in alle weersomstandigheden rekening moet gehouden worden. Uiteraard kan je een Belcar race niet vergelijken met de wereldtop die hier aan de start staat maar de BMW’s, de Lamborghini’s en het Vitaphone team stond toen ook aan de start."

Koen Wauters is het intussen al gewoon geraakt om met toprijders aan de start te verschijnen. “Het zorgt voor positieve stress waardoor ik als rijder mezelf verder kan ontwikkelen. Of ik ons team bij de favorieten reken? Geen flauw idee. Op papier misschien wel want starten met twee ex-winnaars, geef toe … het had er slechter kunnen uitzien. Maar nu stellen dat de SLS de té kloppen wagen is, dat is overdreven. Het is gewoon moeilijk in te schatten. Maar net als Anthony ben ik realistisch ambitieus. Anthony haalt steeds het onderste uit de kan en ik ga mee in zijn zog. Als het regent hoef ik van niemand bang te hebben, dat bewees ik in de vorige Belcar wedstrijd. De wagen is snel en als betrouwbaar blijkt dan zou het er wel eens goed kunnen uitzien. Maar pronostikeren is in dit soort wedstrijden zinloos."

De rijders en het niveau van de wedstrijd krijgen Koen Wauters niet uit balans. Toch voelt hij voor één ding wat kriebels. “Omdat Mike en Anthony beiden platinum rijders zijn mogen wij slechts met drie rijders team vormen. Het is al ruim 15 jaar geleden dat ik een etmaalrace reed met drie rijders. Het schrikt me niet af maar één mannetje minder merk je meteen. Omdat je eigenlijk maar één uur zou kunnen slapen verkies ik om dat niet te doen. Gewoon omdat ik me nadien écht belabberd zou voelen. Rusten, ontspannen, regelmatig eten en drinken. Dat is de boodschap. En toch ook een beetje genieten want je rijdt niet elke dag een wedstrijd van dit niveau."

Voor KRK is deze wedstrijd een unieke kans om van een hoger niveau te proeven. Dat beseft ook Raf Vanthoor. “Dit is het derde jaar dat KRK op eigen benen staat en het uitgelezen moment om te tonen wat we waard zijn. Racing for Holland heeft ons na de vorige Belcar manche gevraagd of ze met ons konden samenwerken voor deze uithoudingsrace. Dat beschouw ik als een mooi compliment want Marius Ritkes en Mike Hezemans hebben al vele watertjes doorzwommen en als zo’n rijders dan met KRK wil samenwerken wil dat wel wat zeggen. In de vorige Belcar manche presteerden alle vier de KRK rijders bijzonder sterk. Dat zal ook wel meegespeeld hebben in de beslissing, net als het feit dat we een goede afstelling hebben voor de SLS en omdat we ook wat ervaring hebben op deze omloop. Wat mijn persoonlijke ambities betreft hoop ik dat we als eerste team bij de gentlemen drivers kunnen eindigen, ook al kunnen we officieel die klasse niet winnen omdat onze wagen te jong is."

De 24u van Francorchamps is ook een wedstrijd die voor de media tot de verbeelding spreekt. “Ik ben zeer blij dat VTM onze prestaties op de voet zal volgen en verslag zal uitbrengen in de nieuwsuitzendingen. Op zondagavond komt er een ruimere reportage in de allereerste Stadion" besluit Koen Wauters.