De Slag om Engeland!?

Dit weekend wordt op het mythische Silverstone in Groot-Brittannië, de bakermat van de autosport, de tweede manche van Blancpain Endurance Series gereden. De wedstrijd lijkt veel weg te hebben van de Slag om Engeland want niet alleen is er het Diamanten jubileum van de Queen Elizabeth II, ook en vooral staan er maar liefst 33 Britse rijders en 9 McLarens aan de start. In totaal zijn er 57 wagens ingeschreven waaronder 2 wagens van het KRK Racing Team.

Silverstone
 
De meest ervaren rijder van het KRK Racing Team is zonder twijfel Karl Wendlinger.  Hij heeft al 13 wedstrijden op Silverstone op zijn conto. “Sinds 2010 is Silverstone aangepast dus zo’n groot voordeel is die ervaring nu ook weer niet. Toch zijn er enkele klassiekers en die mag ik wel. De bocht voor start/finish (Woodcote) blijft behouden net als de reeks bochten die erop volgen zoals Maggotts, Becketts, Chapel gevolgd door de lange rechte lijn en Stowe. Nadien komen de wijzigingen. Als je racet is het belangrijk om de ideale lijn aan te houden, dat weet iedereen. Maar Silverstone is anders omdat je er ook vloeiend moet rijden. Lukt je dat dan ben je al een aardig stuk op weg naar een goede rondetijd."
 
Ook voor Anthony Kumpen heeft Silverstone niet zoveel geheimen al zal ook hij moeten wennen aan het nieuwe gedeelte. “Sinds het circuit vernieuwd is heb ik er nog maar één keer gereden. Het is een mooi circuit, absoluut niet makkelijk maar als rijder kan je er wel het verschil maken en daar hou ik wel van. Het komt er op aan om een afstelling te vinden voor de combinatie van trage, snelle en half trage bochten. Het moeilijkste voor ons rijders is dat het circuit is aangelegd is in verschillende fases waardoor we meermaals met een ander soort asfalt geconfronteerd worden. Dat maakt het extra moeilijk om een ideale afstelling te vinden."
 
Voor Koen Wauters en Raf Vanthoor is Silverstone een nieuw circuit. Om toch niet helemaal onvoorbereid aan het raceweekend te beginnen reisden de KRK rijders afgelopen maandag af naar Silverstone om er met een Radical voeling te krijgen met het circuit. Dennis Retera stapte mee in.  “Het duurde even vooraleer ze de baan echt leerden kennen maar dat is normaal. Ik heb er al meermaals gereden en ik vind het een redelijk makkelijk en leuk circuit. Bij sommige bochten kan je later remmen dan je denkt maar het is moeilijk om dat te ontdekken. Andere bochten vragen dan weer om vertrouwen. Als je er voor het eerst racet is het absoluut geen makkelijke klus. Vandaar dat ik bij met Raf en Koen instapte om hem enkele aanwijzingen te geven en de rijlijnen te tonen. Ik hoop dat ze daardoor makkelijker en meer ontspannen plaats zullen nemen achter het stuur."
 
“Die tips waren helemaal top en ik ben Dennis daar zeer dankbaar voor" pikt Koen Wauters in. “Racen op Silverstone, de bakermat van de autosport. Dit soort circuits hebben de doorslag gegeven om voor de Blancpain Series te kiezen. Hier doe je het toch gewoon voor! Ik ben nu al helemaal ‘thrilled’ om zaterdag te kunnen racen maar ik besef tegelijk dat het geen makkelijke klus wordt. Als voorbereiding op de testdag ben ik op zoek gegaan naar youtube filmpjes om zo het circuit te leren kennen. Van het oude circuit kan je er genoeg vinden, van het nieuwe bijna geen of weinig kwalitatieve. Om niet helemaal in de war te raken heb ik de oude dan maar niet bekeken en zijn we afgereisd naar Silverstone om daar alles zelf te kunnen ondervinden. Het was een zeer nuttige maar tegelijk ook een moeilijke werkdag. Het duurde een tijdje voor ik het circuit echt kon doorgronden maar ik denk dat ik het nu toch al wel een beetje onder de knie heb en dat is geruststellend met oog op de wedstrijd van zondag. Ik voel me nu toch iets meer op mijn gemak."
 
“Koen is een snelle en slimme leerling. Zijn grootste kwaliteit is dat hij zich heel snel weet aan te passen aan een nieuwe omloop omdat hij heel gefocust en geconcentreerd werkt" vult Karl Wendlinger zijn teammaat aan. “Ik heb er alle vertrouwen op dat zijn aanpak ook zal werken in Silverstone."
 
“Ik heb maandag veel met de Radical gereden en mij goed geamuseerd" gaat Raf Vanthoor verder. “Het is een uitdagend circuit en in sommige bochten heb je echt ballen nodig om ze op een snelle en goede manier te nemen en er vooral goed en snel uit te komen. Wij hebben enkele ervaren rijders in het team en dat speelt toch wel een beetje in hun voordeel. Voor mezelf was het heel belangrijk om voeling te krijgen met de baan. Hielp in de voorbereiding op Monza de simulator veel dan was dat nu voor dit circuit niet het geval. Het verschil tussen fictie en werkelijkheid was bijzonder groot. In de simulator krijg je geen idee van de hellingsgraad van een bocht."
 
“Ik heb goede herinneringen aan Silverstone want ik debuteerde er in 2006 op 46 jarige leeftijd in de autosport" herinnert Marius Ritskes zich. “We reden toen met een Lamborghini op een deelnemersveld van 54 wagens eindigden we toen als 14de. Ik was apetrots! Het circuit ligt me wel. Het is snel en er zijn enkele pittige combinaties." 
 
 
Ambities
 
In Monza eindigde wagen #13 na een race in heel moeilijke omstandigheden op het podium. Is zo’n podium ook haalbaar in Silverstone?
 
“Ik praat niet graag over ambities want in een race als deze met opnieuw meer dan 50 deelnemers zijn er ook andere factoren die een rol spelen en die je niet in de hand hebt" zegt Karl Wendlinger. “En er is de vorm van de dag en gespaard blijven van technische problemen. Als je een nuchtere analyse van de eerste wedstrijd maakt dan kan je er niet om heen dat alle rijders hun taak kenden en die perfect uitgevoerd hebben. De stops waren uitstekend, de crew heeft het voortreffelijk gedaan. De wagen was betrouwbaar en snel. Dat zijn feiten! Al het goede van Monza kan toch niet in één klap zomaar verdwijnen denk ik dan. Was ik in de aanloop van Monza nerveus dan durf ik nu iets meer ontspannen naar het raceweekend toeleven. Het belangrijkste moment van het weekend zijn de kwalificaties. Met zoveel deelnemers een vrije ronde kunnen rijden is bijna een utopie. Als we erin slagen om bij de kwalificaties vooraan mee te draaien dan is veel mogelijk."
 
“In vergelijking met de eerste wedstrijd is er een vernieuwd structuur en zijn er extra mensen bij het team gekomen" gaat Anthony Kumpen verder. “In Monza was het voor iedereen nog zoeken. Vorige week reden we in Francorchamps en daar merkte je toch dat de machine toch beter geolied raakt. Ik ben het eens met Karl dat al het goede niet ineens weg kan zijn. Iedereen kent mij als een ambitieuze jongen vandaar dat ik opnieuw op het podium mik. En als de wedstrijdomstandigheden uitwijzen dat we het slim moeten aanpakken dan primeert het om punten te pakken voor het kampioenschap in plaats van risico’s te nemen. “
 
“Hoe je het ook draait of keert, er zal opnieuw veel druk op mijn schouders terecht komen" glimlacht Koen Wauters. “We stonden op het podium in Monza en je wil toch niet slechter doen dan je eerste resultaat? Karl en Anthony zijn de betere rijders en hebben pakken meer ervaring op dit circuit. Zo komt automatisch de druk op mijn schouders maar ik heb daar geen probleem mee en kan er goed mee om. Ik ga heel geconcentreerd werken, data vergelijken, analyses maken om dan tot conclusies te komen. De sleutel is om de conclusies in de praktijk om te zetten. Als je in sommige bochtencombinaties niet hard genoeg rijdt verlies je een seconde en ga je er te hard dan ga je van de baan. Vloeiend en gecontroleerd snel rijden is de opdracht. Het is spannend maar ik geloof erin."
 
In Monza was Dennis Retera ontzettend snel in moeilijke omstandigheden. Retera reist vol vertrouwen af naar Silverstone. “Ik heb het gevoel dat dit een goeie baan is voor onze auto. Aan een pronostiek waag ik me niet maar ik ga mijn stinkende best doen en laat het gewoon op me afkomen. Met 57 wagens wordt het in elk geval opnieuw drummen."
 
“Ik wil een goede score halen en minimaal de uitslag van Monza (27ste) evenaren" blikt Marius Ritskes vooruit. “Dat is geen makkelijke klus want er zijn nogal was PRO rijders die hier aan de start staan. Maar het is een verschrikkelijk leuke uitdaging."
 
Raf Vanthoor is altijd goed voor een vette knipoog. Ook nu. “Ik wil dat beide wagens bij de eerste 57 eindigden. Dan is onze wedstrijd geslaagd! (luide lach) Ik denk dat een top 10 mogelijk moet zijn voor wagen #13 en een top 25 voor de #14."