Jos Menten en Kurt Mollekens vervoegen Anthony Kumpen en Mike Hezemans voor 24u Francorchamps.

PK Carsport is aan een uitstekend seizoen bezig. Anthony Kumpen en Mike Hezemans pakten in alle drie de voorbije wedstrijden punten met een eerste en tweede plaats als beste resultaten. Kumpen – Hezemans staan tweede in het kampioenschap en kijken reikhalzend uit naar hun thuiswedstrijd, de 24 u van Francorchamps.

Anthony. Voor een etmaalrace zijn meer dan twee rijders nodig. Op welke rijders doe je een beroep om het team te komen versterken?

We hebben besloten om met 4 te rijden. In principe kan je ook met 3 rijden, maar als er dan eentje ziek valt tijdens de race wordt het loodzwaar. We doen beroep op Kurt Mollekens en Jos Menten. Kurt is sinds jaren een vaste waarde in het team voor de 24u. Hij heeft de nodige ervaring en is snel. Kurt is een echte teamspeler en dat is belangrijk. Jos Menten heeft veel ervaring met de Corvette en dat heeft de doorslag gegeven. Ik heb nooit met Jos samengewerkt, maar heb al tegen hem gereden en weet dat hij een heel goede piloot is. Daarbij heeft hij vorig jaar in het team van Mike gereden, dus die kennen elkaar zeer goed.

Tot dusver verloop het seizoen schitterend. Jij moet bijzonder tevreden zijn.

Absoluut, we hadden de eerste race misschien ook op het podium kunnen staan met een andere strategie, maar voor de rest is alles perfect verlopen. We zijn de enige die naast de Vitaphone Maserati’s iedere race vooraan zitten en dat is de enige manier om het kampioenschap te winnen. Tot nu zijn we dus zeker tevreden, maar we hebben nog een lange weg te gaan. De ambitie blijft de titel.

De 24u race komt eraan. Niet alleen je thuiswedstrijd maar een bijzonder belangrijke wedstrijd met het oog op het kampioenschap. Ga je het tactisch spelen of voluit voor de zege gaan?

We gaan voluit voor de zege, maar mogen ook niet te veel risico’s nemen. We moeten punten pakken voor ons kampioenschap. We kennen de 24u als team perfect en hebben alles in huis om deze te winnen. Je moet uiteraard zien dat je de juiste strategische keuzes maakt, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

Wat betekenen de 24 u voor jou?

De 24u van Spa-Francorchamps is in België de enige blinde vlek op mijn palmares. Ik heb op het gebied van GT’s alle records. Meeste overwinningen in de 24u van Zolder, meeste Belcar overwinningen en meeste Belcar podia. In de Fia GT heb ik ook alle Belgische records met 25 podia en 6 overwinningen. Er zijn 2 kleine stukjes die in mijn palmares ontbreken dat is een overwinning in de 24u van Spa en een FIA GT titel. Deze moeten beide haalbaar zijn dit jaar, maar het zal niet makkelijk worden. Het is ook niet voor niets dat er nog nooit een Belg de FIA GT titel heeft kunnen winnen. Voor GT wagens is dit het belangrijkste kampioenschap ter wereld wat maakt dat de 24u van Spa nu de belangrijkste 24u voor GT wagens is. Wat daarna komt zal ik dan moeten bedenken.

Na Spa is het seizoen pas half. Wat verwacht je van de rest van het seizoen?

Paul Ricard moet ons zeker liggen. Boedapest en Algarve zijn voor mij een beetje een vraagteken. Zolder is dan weer een thuiswedstrijd. Ik verwacht een zeer zware tegenstand, maar we gaan ons vel duur verkopen.

Ben je ook al bezig met volgend seizoen? Een seizoen waarin het FIA GT kampioenschap er helemaal anders zal uitzien. En wat met het Belgian GT Championship?

Volgend seizoen is nog wat ver weg om er concreet een idee over te hebben. Ik ga dit jaar zeker nog proberen de 24u van Zolder te rijden met als ambitie een overwinning. Dit jaar heb ik bewust niet deelgenomen aan het Belgian GT Championship omdat er gewoon geen interessante opportuniteit was. Daarnaast heeft het kampioenschap de laatste 2 jaren enorm ingeboet aan kwaliteit. Ik vind dit persoonlijk enorm spijtig en je kan mensen de vinger wijzen, maar dat heeft geen zin. De geruchten die nu de ronde gaan voor komend seizoen komen meer overeen met de oude Belcar spirit, dus ik hoop dat het die richting uitgaat. Dan zou ik terug graag van de partij zijn, maar dan moet er eerst duidelijkheid en communicatie komen.

Het is te hopen dat men begrijpt dat meer Belgische top rijders zoals Goossens, Leinders, Rademecker, Mollekens, … alsook enkele internationale toppers zoals in het verleden Hezemans, Lamy, Paltalla etc nodig zijn om een kampioenschap interessant te maken. Nu heeft men een GT3 reglement dat voor 50% wordt gevolgd, dus er is momenteel absoluut geen balans. Vandaar kan men best terug naar de basis van de Belcar gaan.

Wat betreft de FIA GT, hoop ik deel uit te maken van het nieuwe wereldkampioenschap. Maar laten we eerst proberen dit jaar tot een goed einde te brengen.