Voorstelling KRK Racing team 2012

Voorwoord

Het Limburgse racing team KRK begint aan zijn vijfde seizoen. Het team dat destijds door Kris Wauters, Raf Vanthoor en Koen Wauters (KRK) opgericht werd om ten allen tijde met een racewagen te kunnen rijden is vijf jaar later uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de autosport.

Vorig seizoen zorgde KRK voor een primeur door als eerste Belgische team een Mercedes SLS AMG GT3 in te zetten. Niet één maar twee wagens! Team en rijders waren brandend ambitieus maar zoals dat vaak het geval is bij een team dat een nieuwe wagen inzet ontsnapte KRK Racing ook niet aan enkele kinderziektes en werd hen door pech ondermeer een fantastische overwinning in de regen in Spa ontzegd. Maar met enkele fraaie ereplaatsen toonde de wagen duidelijk zijn potentieel.

In 2012 bewandelen Koen Wauters, Raf Vanthoor en Kris Wauters en co andere paden. Door de zeer dubieuze houding van de Belgische circuitorganisatoren mag de Mercedes SLS AMG GT3 dit jaar niet deelnemen aan het GT-kampioenschap in eigen land – voor zover dat kampioenschap er überhaupt komt – en zet KRK een stap naar het buitenland. De Blancpain Endurance Series is een smeltkroes van toprijders en topteams en bestaat uit 6 wedstrijden die stuk voor stuk op uitdagende circuits gereden worden. Op de kalender staat ook één Belgische wedstrijd, de 24u van Francorchamps.

Niet alleen de kalender is internationaal, ook de rijders zijn dat. Zo vormen Koen Wauters en Anthony Kumpen team met ex-Formule 1 rijder Karl Wendlinger. Raf Vanthoor krijgt de Nederlanders Dennis Retera en Marius Ritskens naast zich in de wagen.

Afspraak voor de eerste wedstrijd half april in Monza!


Historiek

Het KRK-racing team is een idee van drie vrienden die al jarenlang gepassioneerd met autosport bezig zijn. De tijd was rijp om op eigen benen te staan, een logisch gevolg van ervaren rijders en van mensen die betrokken willen zijn bij het volledige proces dat gaat van de opbouw van een wagen, het zoeken van sponsors, samenstellen van het team tot uiteindelijk waar alles om draait, zelf rijden.

In 2008 zag KRK het levenslicht en nam met twee wagens deel aan het Belgian GT Championship. De Dodge Viper van Koen Wauters en Patrick Schreurs eindigde als 8ste in de eindstand van het Belgian GT Championship bij de teams. Raf Vanthoor en Kris Wauters eindigden op de 11de plaats. Bevredigende resultaten van een team dat in de loop van 2008 op eigen benen leerde staan.

Was 2008 nog een opstart jaar dan was 2009 het echte begin. Al in de allereerste raceweekend liet het team zich opmerken met twee poles. In totaal zouden Koen Wauters en Jeffrey Van Hooydonk vier wedstrijden winnen en tweede eindigen in het Belgian GT Championship bij de rijders. KRK leverde maakte indruk en eindigde ook tweede in het kampioenschap bij de teams.

Het jonge en talentvolle KRK Racing team groeide snel en maar kon in 2010 de ambities niet waarmaken omwille van de beperkte evolutie mogelijkheden van de Dodge Viper.

2011 moest op alle vlakken een nieuwe start worden. KRK bracht 2 nagelnieuwe Mercedes SLS AMG GT3 aan de start. Van de 6 te rijden wedstrijden kwalificeerden Anthony en Koen zich vier keer op de eerste rij waarvan twee keer op de pole. In Francorchamps verpulverde Anthony Kumpen tijdens de kwalificaties zelfs het ronderecord door 2.20.143 te laten optekenen. Nooit eerder reed een GT3 zo snel op Francorchamps.

Tijdens de wedstrijden presteerden beide wagens sterk maar die prestaties werden niet altijd omgezet naar resultaten. Een losgekomen wiel hield KRK van het podium in de openingswedstrijd van het seizoen. De tweede wedstrijd was het wel raak. Koen Wauters en Anthony Kumpen zorgden voor de eerste Mercedes zege in België en ook de daarop volgende wedstrijd leek het erop dat het duo Kumpen – Wauters zou stunten maar problemen met de benzine installatie zorgden voor een enorme ontgoocheling. Hetzelfde verhaal in de 24u van Zolder waar de KRK bolide de wedstrijd grotendeels domineerde maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plaats. 2011 was een moeilijk maar tegelijk een leerrijk seizoen, eentje met de nodige ups and downs.

Raf Vanthoor

Met de deelname met twee wagens aan de Blancpain Endurance Series zet KRK een flinke stap voorwaarts en zet het Limburgse team zijn eerste internationale stappen.

We nemen deel aan een prachtig kampioenschap dat gereden wordt op uitdagende circuits. Het is moeilijk voor mij om dadelijk over ambities te praten. Ik denk dat de eerste ambitie moet zijn om het beste privé team te worden in de PRO klasse en ook in de PRO AM klasse moeten we behoorlijke resultaten kunnen neerzetten. Racen op circuits als Silverstone, Monza en de Nürburgring is een ongelofelijke uitdaging. Dat is één van de redenen waarom we internationaal gaan rijden. We zijn gewoon om op Zolder en Francorchamps te rijden maar het werkt enorm motiverend om op andere, grote en mooie circuits te gaan racen.


Er zijn nogal wat teams en rijders die gebruik maken van de playstation om de circuits te leren kennen. Doe jij dat ook?

Mijn zoon Laurens heeft een simulator en de laatste tijd breng ik dagelijks een uur per dag daarin door. Ik moet zeggen dat ik Monza, voor wat betreft de simulator, al aardig onder de knie heb. Vorige week zag ik toevallig een youtube filmpje van Monza en als je dat vergelijkt met de simulator dan moet ik zeggen dat die laatste zeer waarheidsgetrouw is.


Hoe is het om samen te werken met een toprijder als Karl Wendlinger?

Karl heeft heel veel bagage en we gaan er met zijn allen heel veel van kunnen leren. Hij brengt ook rust in het team en dat is een grote meerwaarde. Het is via en dankzij onze ingenieur dat Karl nu deel uitmaakt van KRK. Die twee kennen elkaar al jaren waardoor het eerste ijs al snel gebroken was. We zijn gaan samen zitten, stelden ons team voor en legden onze plannen uit. De uitkomst was fantastisch want Karl besloot om met ons mee te werken.


Karl Wendlinger

Karl Wendlinger is de meest verrassende naam van alle KRK rijders. De Oostenrijker nam tussen 1991 en 1995 deel aan 42 F1 wedstrijden, won in 1999 het FIA GT kampioenschap, reed jaren in de DTM en is dit jaar de teammakker van Koen Wauters en Anthony Kumpen.

Sinds januari werk ik voor AMG als instructeur van de Mercedes Academy. Ik heb er een heel divers takenpakket en uiteraard kwam ook het racen ter sprake. AMG vroeg me of ik het zou zien zitten om voor een privéteam te rijden mocht die vraag ooit komen. En die vraag kwam al snel toen Raf AMG contacteerde. Ik maakte kennis met Raf, met het team en kijk nu rijden we samen de Blancpain Series.


Je rijdt met Anthony Kumpen en Koen Wauters. Wat weet je over hen?

Anthony ken ik al jaren. Onze paden hebben elkaar al vaak gekruist onder ander in het FIA GT kampioenschap. Hij is een sterke, zeer competitieve rijder die altijd zeer ambitieus is in alles wat hij doet. Koen ontmoette ik enkele weken geleden in Zolder en vorige week testen we samen op Paul Ricard. Ik heb begrepen dat hij een zeer populaire zanger is in België. Dat aspect zal ik nog wel leren kennen denk ik. Ik heb hem tijdens de testdag op Paul Ricard aan het werk gezien en ik onthoud dat hij een goede rijder is. Hij maakte geen enkele fout, was zeer consistent, is vastberaden en gefocust op datgene wat van hem verwacht wordt. Met hem en Anthony heb ik twee goede teammaten.


Zijn ze goed genoeg om mee te strijden voor dat wat iedere rijder nastreeft? Winnen en meedoen voor de titel?

Ik heb daar alle vertrouwen in dat we met dit team en met deze teammaten kunnen meestrijden. Het enige wat ik nu nog niet weet is waar we staan ten opzichte van de concurrentie. Vorige week was er de BOP (Balance Of Performance) test en het is wachten op de resultaten. In Monza zullen er ook meer dan 55 wagens aan de start staan. De concurrentie is dus niet van de poes maar wij ook niet hè. Dit team heeft mogelijkheden, alle rijders hebben de nodige kwaliteiten om goed te presteren. Ik ben er dus gerust op.


Als testrijder van Mercedes kan de SLS geen geheimen hebben voor jou?

Ik ken de wagen aardig goed maar de details zitten hem in de afstelling voor de wedstrijd. De snelheid van de baan, de weersomstandigheden, … het zit hem in de details en het komt erop aan om tijdens de testsessies en vrije trainingen zo goed en hard als mogelijk te werken. Volgende week hebben we nog een testsessie en nadien moet een deel van het huiswerk, met het oog op de eerste wedstrijd, klaar zijn.


Koen Wauters

Je hebt 20 jaar ervaring in de Belcar, nam 12 keer deel aan de Dakar en straks begin je aan je eerste internationale kampioenschap. Heb je nu het gevoel van een kind in een grote snoepwinkel?

Uiteraard! En het is een mega grote snoepwinkel, geen kleintje. Ik droomde hier al een tijdje over en ik dacht dat het bij dromen zou blijven. Het leek me financieel, praktisch en sportief niet mogelijk. Dat gaat niet meer voor mij zijn dacht ik want hoe graag je iets ook wil hebben, een mens moet zijn beperkingen kennen. En nu is die droom werkelijkheid geworden. Fantastisch! Ik voel me als een klein enthousiast menneke!

Wat de ervaring betreft, dat neem ik met een korrel zout want ik begin helemaal terug vanaf nul. Jaren geleden heb ik op een deel van de Nürburgring gereden en Paul Ricard heb ik pas ontdekt. Al de andere circuits zijn nieuw. Eén ding is zeker, ik ga uit mijn pijp moeten komen. De baan op, binnen rijden, data-analyse, links en/of rechts een kleine aanpassing en dadelijk de proef op de som nemen en terug de baan op. Megaspannend!

Net als Raf ga ik ook de circuits in eerste instantie leren kennen via de simulator. Dat geeft uiteraard niet hetzelfde gevoel als zelf werkelijk met een wagen over de baan scheuren maar die dingen zijn zeer waarheidsgetrouw. Raf kan er dagelijks mee werken, ik moet er speciaal voor naar Zolder rijden maar dat doe ik met plezier. We koppelen dat aan enkele uren sporten en zo is de dag gevuld. Geloof me, er liggen toffe dagen in het verschiet.


De kop van het nieuwe seizoen is er al af. Samen met je teamgenoten maalde je je eerste ronden op Paul Ricard af. Hoe zijn die tests verlopen?

Wat mij betreft zijn die tests heel erg goed verlopen. Ik had nog nooit gereden op Paul Ricard. Na afloop kan ik zeggen dat ik het circuit nu toch al een beetje ken. We zijn nog niet waar we moeten zijn met de wagen maar we hebben toch al veel bijgeleerd en dat is belangrijk. Tijdens een raceweekend is er niet veel tijd. Je hebt 180 minuten voor vrije trainingen, kwalificaties, om de wagen af te stellen en iedereen te laten rijden. Dan weet je dat je snel en efficiënt moet handelen.

In Frankrijk was het ook uitkijken naar de eerste kennismaking met mijn nieuwe teamgenoot, ex-Formule 1 rijder Karl Wendlinger. Eén van zijn grote kwaliteiten is dat die man heel rustig is en door zijn houding ook iedereen een rustig en goed gevoel geeft.

Met Anthony Kumpen kreeg je een nationaal kampioen als teammaat. Nu met Karl Wendlinger krijg je een groot internationaal kampioen als teammaat. Hoe voelt dat?

Ook hier kan je spreken over het jongentjes gevoel. Hij is heel rustig, aangenaam en hij weet waar hij aan begint. Maar wees gerust, als hij met het mes tussen de tanden moet rijden en aanvallen zal hij dat ook doen. Hij is op en top prof. Zijn snelheid en die van Anthony ligt een pak hoger dan die van mij. Ze snappen beiden dat de afstelling van de wagen ook goed voor mij zal moeten zijn. Karl weet dat ik wat trager ben, maar ook daar blijft hij rustig onder. Hij geeft mij veel vertrouwen want hoe je het ook draait of keert, ik ben een amateur in de PRO klasse.

Er zijn ook van die kleine dingen die hem typeren en mij op mijn gemak stellen. Tijdens de testen op Paul Ricard was ik op een bepaald moment niet helemaal tevreden over mijn tijd. Hij bekeek de banden, keek vervolgens naar mijn tijd en zei me toen dat ik het wel goed gedaan had en dat de banden hun beste tijd gehad hadden. Kijk, dat zijn van die kleine dingen waardoor je rustig wordt. Ik kijk echt uit naar onze samenwerking. Ik ga er veel van bijleren.


Anthony Kumpen

Samen met Karl Wendlinger heeft Anthony Kumpen een pak internationale ervaring. Voor het eerst sinds 2009 werkt hij een volledig internationaal seizoen af. En of hij daar blij om is!

De voorbije jaren reed ik op internationaal niveau occasioneel nog eens een wedstrijd maar nu wacht er opnieuw een internationaal programma en daar ben ik bijzonder blij om. Ik wil helemaal niets verkeerd zeggen over Zolder en Francorchamps maar we kennen daar elke boordsteen. Vergelijk het met een koers onder de toren. Nu gaan we naar andere, mooie, uitdagendere circuits en dat motiveert. En uiteraard ben ik tevreden dat Francorchamps erbij is want de 24u race is de topwedstrijd van het seizoen. We zetten met het team alweer een stap voorwaarts. De concurrentie is een pak sterker en r zijn 55 teams ingeschreven. Maar dat motiveert.

Samen met mijn teammaten Karl Wendlinger en Koen Wauters wil ik één plaatsje beter doen dan in 2009. Toen eindigde ik tweede in het FIA GT wereldkampioenschap. Nu wil ik de titel.


Je bent wel heel erg ambitieus?

Of die ambitie realistisch is zal de toekomst uitwijzen maar ik start nooit ergens om tweede te worden, daarbij heb ik gemiddeld om de 2 jaren in mijn carrière een titel weten te behalen, dus nu moet er wel een titel komen want het is geleden sinds 2010. Als ik niet in het project geloofde had ik mij er nooit voor geëngageerd. Het zal zeer moeilijk zijn want er zijn veel sterke teams ingeschreven. We behoren niet tot het kransje van topfavorieten maar dat was in 2009 ook niet het geval maar we hebben toen tot de laatste koers meegestreden voor de titel. Er zijn grote teams met meer budget maar dat schrikt me niet af. Je moet geen favoriet zijn om kampioen te worden.

Daarnaast kan je niet om het feit heen dat Karl en ikzelf de meeste internationale ervaring van het hele pak hebben. Sinds het ontstaan van het FIA GT kampioenschap tot 2009 was ik er altijd bij net als Karl. Daarnaast heeft Karl nog F1, DTM en tal van andere internationale kampioenschappen gereden. We wonnen veel en vaak in moeilijke omstandigheden. Wij hebben dus een pak ervaring en dat is een enorm voordeel. Koen heeft die ervaring niet maar daar maak ik me geen zorgen om. Ik ken hem. Hij is gemotiveerd, hij wil en kan er iets van maken.


Na een moeilijk begin staat de wagen nu op peil.

Karl is testrijder van Mercedes en kan ons nog zoveel bijbrengen en Koen en ikzelf hebben hem vorig jaar leren kennen. De Mercedes toonde meermaals zijn potentieel maar omwille van diverse kinderziektes stonden we meermaals naast dan op het podium. Maar die vervelende en moeilijk te vermijden dingen liggen nu achter ons. Het leergeld hebben we betaald, nu is het tijd om resultaten neer te zetten.Dennis Retera

Dennis Retera is geen onbekende voor KRK. Vorig jaar kon het team al enkele keren op de snelle Nederlander rekenen.

In de 24u van Francorchamps maakte ik een eerste keer kennis met KRK toen ik samen met Raf Vanthoor, mijn sponsor en teamgenoot Marius Ritskens en prins Bernhard van Oranje team vormde op de Mercedes SLS AMG GT3. Ook in de tweede Belgische etmaalrace, de 24u van Zolder, kreeg ik onverwacht een zitje toen bleek dat Kris Wauters in laatste instantie verstek moest laten gaan. We hebben toen grotendeels de wedstrijd gedomineerd tot een technisch probleem ons uit zegekoers sloeg en we met een podium genoegen moesten nemen. Ik voel me goed in het team waar gemoedelijkheid en competitiviteit hand in hand gaan. Iedereen is gemotiveerd en weet wat er van hem verwacht wordt. Dat zijn ideale omstandigheden om aan een seizoen te beginnen.


Raf Vanthoor en Maurius Ritskens zijn je teamgenoten. Wat zijn de ambities?

Dat is voor elke rijder bij aanvang van het seizoen een logische maar moeilijke terugkerende vraag. Koen, Anthony en Karl rijden in de PRO klasse. Zelf start ik met Raf en Marius in de PRO AM klasse. De Blancpain Series is een sterk bezet kampioenschap met ongeveer een kleine 60 wagens waarvan het gros uitkomt in de PRO AM klasse. Toprijders die starten in topteams met topmateriaal. Dit wordt het autosportkampioenschap van het jaar. Details zullen het eindresultaat beïnvloeden maar vooraleer we zover zijn is er de Balance Of Performance (BOP). Vorig jaar was die test bij aanvang van het seizoen te streng voor de Mercedes. Pas toen bleek dat die testresultaten bijgesteld werden gingen de prestaties van de wagen in stijgende lijn. Vorige week was er die BOP, het is nu wachten op de resultaten.

Wat mijn persoonlijke ambitie betreft hoop ik gelijkaardige tijden te rijden als Anthony, Koen en Karl. Als ik daarin slaag zit het goed. Lukt dat niet dan weet ik dat ik zal moeten anticiperen. En als het om één of andere reden niet meteen zou lukken dan kunnen we altijd terugvallen op Karl Wendlinger. Zoals de meeste rijders van het team reeds vertelden brengt hij enorm veel rust in het team. Daarnaast is hij heel erg precies en zeer gedetailleerd in zijn feedback. We gaan er veel van kunnen opsteken.


Marius Ritskens

Net zoals dat voor Dennis Retera het geval was leerde ook Marius Ritskens KRK kennen tijdens de voorbije 24u van Francorchamps. Het werd een positieve ervaring.

Eigenlijk kenden wij elkaar niet maar die uithoudingsrace liet een ongelofelijke positieve indruk na. Het team is niet alleen professioneel, er heerst ook een ongelofelijke sfeer. Eigenlijk maak je dat niet meer mee in het moderne racen. Die mix van sfeer en professionaliteit gaf voor mij de doorslag om dit jaar samen te werken.

Mijn teammaat Dennis is iemand die nog in stijgende lijn is. Hij was zeer snel op Paul Ricard en moest niet echt veel onderdoen voor de toprijders. Karl Wendlinger is een zege voor iedereen. Hij maakt iedereen beter. KRK in zijn huidige configuratie is eigenlijk bijna de ideale mix van hoe een team eruit zou moeten zien. Ik sta dan ook te trappelen om halfweg april te gaan racen op Monza.


Racen met zo’n team in een sterk bezet kampioenschap.

Zo’n kampioenschap kan zijn voordelen hebben maar ook zijn nadelen. Er gaat heel wat volk op de grid staan en dat zal het niet makkelijk maken. Maar kijk, dat is de keuze van de organisatie en daar hebben wij ons bij neer te leggen. Misschien staan er iets teveel fabrieksteams aan de start zodat het vaak een ongelijke strijd zal zijn.

De circuits waar we gaan racen ken ik stuk voor stuk, op Navarra in zijn huidige configuratie na. Overal heb ik wel eens een wagen getest of een wedstrijd gereden. Dat is een niet te onderschatten voordeel.


Met welke ambitie verschijn jij aan de start?

Dat is moeilijk te zeggen want je wil altijd zo hoog mogelijk eindigen. Laat me duidelijk zijn en zeggen dat een podium, mits onverwachte toestanden, eigenlijk uitgesloten is. Net als Raf ben ik een bedrijfsleider en beiden hebben we al wat succes in het leven gehad. Zowel voor Raf als voor mij is racen een uitlaatklep. Het is fijn om een teammaat te hebben die met dezelfde ingesteldheid als mezelf aan de start komt. Racen voor het plezier maar toch niet met ons laten sollen.


Kris Wauters

Zes rijders, twee wagens en daarbij geen Kris Wauters. Voorlopig althans want voor alle duidelijkheid … Kris Wauters stopt niet met racen!

Helemaal niet! Alleen is het zo dat mijn werk als F1-commentator dit seizoen helaas niet te combineren is met dat van een actief teamlid van KRK. Als je beide kalenders naast elkaar legt dan merk je dat 4 wedstrijden van het Blancpain kampioenschap samenvallen met de F1. Op dit moment is er een opening voor de 24u van Francorchamps, maar ook dat weekend is er een F1 race.

Het is jammer want Koen en Raf gaan dit jaar, samen met de rest van het team, racen op fantastische circuits! Koen en ik dromen daar al jaren van. Voor Koen wordt die droom nu werkelijkheid, ik zal nog even moeten wachten.


Je kent de wagens, de rijders, het team. Hoe schat je de mogelijkheden van KRK in?

Ik zal maar een open deur intrappen door, net als enkele collega’s me dat al voor deden, te zeggen dat het moeilijk te voorspellen is. En dat is het ook want het wordt een kampioenschap om duimen en vingers van af te likken. Anthony, Karl, Marius en Dennis hebben het voordeel dat ze de circuits al kennen. Raf en Koen moeten hun eerste stappen op onbekend terrein nog zetten maar ik weet dat er hard gewerkt wordt met de simulator dus dat komt wel goed. Het is fantastisch dat we met KRK de wijde wereld intrekken en op uitdagende circuits gaan racen. En ik maak me sterk dat Anthony en Karl Koen zullen meenemen, hem nog beter gaan maken en dat die drie mooie dingen kunnen laten zien.Kalender Blancpain Endurance Series

Race 1 – 15 april : Monza, Italië.
Race 2 – 3 juni : Silverstone, Groot-Brittannië.
Race 3 – 1 juli : Paul Ricard, Frankrijk.
Race 4 – 29, 30 juli : 24u van Francorchamps, België.
Race 5 – 23 september : Nürburgring, Duitsland.
Race 6 – 14 oktober : Navarra, Spanje.


Technische fiche Mercedes AMG SLS GT3.

Model / Modèle : SLS AMG GT3

Motor : V8 , 6208 cc

Gewicht / Poids : Nog nier vrijgegeven

Versnellingsbak / Boîte de vitesse : Hewland, sequentieel 6 versnellingen.

Achterwielaandrijving / Roues arrière motrices

Lengte / Longueur : 4710 MM

Breedte / Largeur : 1990MM

Remmen / Freins : Brembo 6 pots, brembo 4 pots achteraan.

Ophanging / Suspension : Koni, double wishbone