Blog Anthony: Nascar Champions Week

Het is nu een 2 tal weken geleden sinds ik terug ben van USA van de Nascar Champions Week. Laten we zeggen dat ik al veel heb meegemaakt in de autosport, maar wat Nascar betekent in USA is veel groter dan eender welke vorm van autosport die we kennen in Europa. Het was ronduit indrukwekkend. Nascar is de 2e sport in USA na NFL (American Football) en voor NBA (Basketbal) met meer dan 100.000 toeschouwers per race en gemiddeld 8,6 miljoen kijkers op TV. Hoe dit komt kan je pas begrijpen als je het zelf gezien hebt. De show is 10x groter dan wat we hier kennen, het spektakel en de animatie is veel groter, maar je moet het meegemaakt hebben voor je het begrijpt. Zelf kan ik het impact nu ook pas begrijpen, sinds mijn bezoek. De races op TV kijken is iets heel anders en je moet de strategie en alles begrijpen voordat het interessant is, daarnaast moet je ook via de apps van Nascar de radiocommunicatie en live timing volgen wil je de races begrijpen.

In ieder geval voor mij was het een openbaring. Het enige dat ik nu spijtig vind is dat ik niet vroeger aan het Nascar verhaal begonnen ben. Als 36 jarige zal het niet simpel zijn om nog in de top in USA te geraken. Wat wel een groot voordeel is, ik krijg ondersteuning van Nascar als Europees kampioen om in USA te beginnen. Dus de voorzet is er, nu proberen deze om te zetten. Dit jaar ga ik een aantal races rijden in USA, bedoeling is ervaring opdoen en op bepaalde races in de kijker te rijden. We gaan in ieder geval alles eraan doen. Daarnaast ga ik ook terug het Europees kampioenschap rijden, dus het zal wel een druk jaar worden.

Even terug over de “Champions Week", daar zie je hoe groot Nascar werkelijk is. Voor de 7 Nascar Champions werd er een gedetailleerd programma uitgewerkt. Je persverantwoordelijke kwam alles in detail briefen en je kreeg je volledige weektiming ook nog eens in een boekje. Naast tal van Media activiteiten zoals tv optredens, radio interviews, … waren er tal van activiteiten gepland zoals bezoeken aan sponsors, US teams, Nascar R&D, Kartrace met de kampioenen, Nascar Hall of Fame, … Daarbij stond mijn wagen in de Nascar Hall of Fame en moest ik daar ook mijn naamplaatje onthullen. Je naam in de Nascar Hall of Fame is een hele eer, daar kunnen mijn kleinkinderen nu eens gaan kijken en het is voor eeuwig ;)

De week werd afgesloten met de Night of Champions. Deze gala-avond waar de kampioenen gehuldigd worden, wordt ook zeer groots opgevat. Je wordt als kampioen aan het hotel opgehaald met de limo en afgezet aan de rode loper voor de nodige foto’s. Voor het diner zijn er tal van televisiestations die in hun eigen setup een programma hosten. Tijdens het diner worden de 7 kampioenen gehuldigd beginnende met een overzicht van hun seizoen (zie deze link: https://www.youtube.com/watch?v=DSjVzBM9v14 ). Nadien ontvangt ieder kampioen zijn champion helm, champion jacket, champion trophy en tot slot the champion ring. De ring is in USA een grote eer en deze wordt uitgereikt door de president van Nascar. Zo een ring kan ik je vertellen na het dragen wordt overal herkend. Een Nascar ring krijgen alleen de kampioenen. Tot slot moet je als kampioen een toespraak houden. Voor de toespraak krijg je heel wat richtlijnen, het belangrijkste waarop je moet letten is de timer die voor je staat. De duur van de toespraak is duidelijk bepaald daar de Night of Champions live wordt uitgezonden voor bijna 10 miljoen mensen. Laten we zeggen, dit was mijn grootste stress moment dit jaar, groter dan tijdens de races J. Maar na wat coaching van het Nascar Media team is het nog redelijk gelukt (zie deze link: https://www.youtube.com/watch?v=0Mk96zcUQp8 )

Na de Champions Week in Charlotte ben ik verder gereisd naar Daytona. Daar zijn we voor het eerst gaan testen met het oog op de US races volgend jaar. In februari ga ik mijn eerste US race rijden. Dus nu nog even genieten van de winter J . Dus aan iedere prettige feesten en een gelukkig Nieuwjaar.

Ps volgend jaar komt Nascar ook naar zolder, hier al wat meer info :-) : https://www.youtube.com/watch?v=WlXrTHtpF_Q