Twee keer winst in Belgian GT Championship. Pech in FIA GT

Anthony Kumpen en Bert Longin hebben een weekend achter de rug waarin vreugde en ontgoocheling hand in hand gingen. Maar laat ons vooral positief zijn en opmerken dat Bert Longin en Anthony Kumpen het Belgian FIA GT Championship hebben afgesloten zoals ze het begonnen, met een dubbele zege.

Bert Longin hield in de eerste wedstrijd van het Belgian GT Championship een aandringende Vincent Radermecker af, goed voor de zege in de eerste wedstrijd. In de FIA GT wedstrijd kwam Anthony Kumpen pitten in derde positie maar even later moest Bert Longin met de Saleen naar de pits, definitief met een beschadigde ophanging. De derde race van de dag, de tweede van het Belgian GT Championship, was zo mogelijk nog spannender dan de eerste wedstrijd. In de allerlaatste bocht ging een ontketende Anthony Kumpen nog voorbij Ron Marchal.

Belgian GT Championship – race 1.

Anthony Kumpen vertrok van op pole-positie en gaf zo de aanzet tot de zege. "Ik werkte een probleemloze stint af en bouwde een voorsprong uit van om en bij de 10 seconden. De wagen was prima, geen probleem dus."

Half wedstrijd nam Bert Longin het stuur over. "Ik kwam in druk verkeer terecht zodat het op het einde enorm spannend werd. Een klein kwartier vochten Vincent Radermecker en ikzelf een duel uit bumper aan bumper. Vincent probeerde een keer of drie, maar ik kon hem steeds afhouden. Wat was ik blij toen ik de zwart witte geblokte vlag zag" pufte Longin.

FIA GT.

Anthony Kumpen reed gisteren de achtste tijd maar startte als zesde nadat er enkele rijders gestraft werden voor inhalen tijdens een gele vlag situatie tijdens de kwalificaties. "Ik was goed weg en kon de eerste 10 ronden het tempo goed volgen. Beetje bij beetje reden de eerste twee wagens weg, maar ik kon het treintje goed volgen. Twee keer werd ik aangevallen maar behield ik mijn positie. Toen ik zelf één keer aanviel raakte ik voorbij de Maserati van Bartels. Ik reed in derde positie toen de wagen plots aanvoelde alsof ik met een lekke band onderweg was."

Kumpen kwam binnen, Bert Longin nam over. Van een lekke band was geen sprake. "Maar ook ik voelde meteen dat er iets niet in orde was. Als achtste terug de baan op en wetende dat ik altijd snel ben in de tweede stint begon ik met vertrouwen mijn race. Maar veel plezier beleefde ik niet en na nog geen kwartier moest ik de pits opzoeken. Een stuk van de ophanging links vooraan was stuk, vaarwel goed resultaat want een podium had er zeker in gezeten."


Belgian GT Championship – race 2.

Bert Longin kwam gisteren tijdens zijn kwalificatiesessie terecht in druk verkeer waardoor hij geen enkele snelle ronde kon rijden en vrede moest nemen met een zesde tijd. Longin maakte zich op voor een inhaalrace. "Na de eerste ronde reed ik in vierde stelling en reed ik achter Bouvy wiens wagen sneller is op de rechte lijn en tevens ABS heeft. Hoe ik ook probeerde, ik geraakte er niet voorbij. Na 26 minuten wedstrijd haalde het team me drie ronden eerder dan voorzien naar de pits. Tactisch een goeie zet."

Anthony Kumpen kroop achter het stuur en verloor na een safety-car procedure twee plaatsen. Kumpen reed in zesde positie toen hij, met nog een kwartier te gaan, begon aan een ware inhaalrace. Op vijf ronden van het einde reed hij in tweede stelling. "Ik moest meteen denken aan de eerste race waarin Bert op de huid werd gezeten door Radermecker. Nu was het andersom en drong ik aan bij Ron Marchal. Wat ik ook probeerde, hij hield steeds de deur dicht. In de allerlaatste bocht maakte hij een foutje, ging ik buiten om en stevenden we samen naar de finish. Met een wiellengte voorsprong won ik, fantastisch!"

"Vooraf hadden we gezegd dat we vier keer zouden winnen" glunderde Bert Longin. "Wel in het fietsen en in de Belgian GT Championship wonnen we, enkel in de FIA GT mocht het niet zijn. Het belangrijkste is dat de winnaars mentaliteit opnieuw is naar boven gekomen. Onze Mosler had een andere setup dan die van Radermecker-Marchal. Hun wagen had een hogere topsnelheid in vergelijking met de onze. En toch hebben we het twee keer gehaald. Omdat we het beiden wilden en omdat we getoond hebben dat hoe diep we ook gezeten hebben, we het nog steeds kunnen."

"Dit is prachtig voor ons, maar ook voor het Gravity International team" sluit Anthony Kumpen aan. "Het seizoen in België zit erop. Er rest ons nog één wedstrijd in het FIA GT kampioenschap. Een beter slot van het seizoen in Belgie durfden we niet dromen. We hebben onze sponsors een mooie dag bezorgd. Twee zeges net zoals bij aanvang van het seizoen. Wat er tussen begin en einde gebeurde was niet altijd even fijn. Maar we zijn er terug. Dank aan alle sponsors en tot volgend jaar!"